+31 6 27185549 info@marcelvandieren.com

Biografie & Repertoire

Bariton

Marcel van Dieren

Biografie

Ik, de bariton Marcel van Dieren, studeerde klassiek solozang aan het Conservatorium van Tilburg bij Frans Fiselier. Daarna werd ik gecoacht door James McCray (leerling van Mario del Monaco) en sinds 2008 door de Nederlandse mezzosopraan Gemma Visser. Eerder studeerde ik aan de MusicAllFactory in Tilburg om mezelf te bekwamen in het musicalvak en kreeg privé zangles van o.a. Edward Hoepelman.

Bariton

Operadebuut

Ik maakte mijn operadebuut in 2005 met de rol van Mister Astley in de Prokofjev opera “De Speler” bij Opera Zuid. Daarna heb ik vele opera-, operette- en musicalrollen gespeeld en gezongen bij ondermeer Opera Zuid, Opera Spanga, het Productiehuis Jeugdconcerten Concertgebouw Amsterdam, Joop van den Ende Theaterproducties, Opera Nijetrijne, Barokopera Amsterdam en de Duitse operahuizen in Wuppertal en Hagen.

Tot mijn belangrijkste successen op de bühne horen rollen als de titelrol in “Macbeth” (Verdi), Giorgio Germont in “La Traviata” (Verdi), Marcello in “La Bohème” (Puccini), Sharpless in “Madama Butterfly” (Puccini), Ford in “Falstaff” (Verdi), Escamillo in “Carmen” (Bizet), Tonio in “I Pagliacci” (Leoncavallo), Aeneas in “Dido and Aeneas” (Purcell), Don Magnifico in “La Cenerentola” (Rossini), Tsaar Saltan in “Tsaar Saltan” (Rimsky-Korsakov), Don Alfonso in “Così fan Tutte” (Mozart), Eisenstein in “Die Fledermaus” (Strauss), The Beast in “Beauty and the Beast” (Menken) en Scar in “The Lion King” (John).

Bariton

Concertpodia

Ook heb ik vaak op verschillende concertpodia gestaan.
Mijn repertoire omvat ondermeer alle grote Bach oratoria, de Requiems van Fauré, Duruflé en Brahms, Elias (Mendelssohn), Petite Messe Solennelle (Rossini), Die Sieben Worte Christi am Kreuz (Franck) en Via Crucis (Liszt).
Daarnaast heb ik vele liederencycli gezongen, in verschillende talen. Voorbeelden hiervan zijn Franse mélodies zoals “Don Quichotte à Dulcinée” (Ravel), maar ook de Poolse “Trzy Piesni (Górecki), de “Songs of Travel” (Vaughan Williams) en de beroemde “Dichterliebe” (Schumann).

Naast mijn drukke uitvoeringspraktijk ben ik ook actief als zangpedagoog en als freelance koorzanger, ondermeer bij het Groot Omroepkoor en het Koor van De Nationale Opera.

Binnenkort

Vliegende Hollander

Holland Opera

augustus & september 2021

 Veerensmederij, Amersfoort

openlucht operaconcert

Philips Harmonie

26 juni 2021

 

Het Stadswandelpark, Eindhoven

Maria Vespers

Monteverdi

8 oktober 2021, Zutphen
9 oktober 2021, Zwolle

 

  • Walburgiskerk, Zutphen
  • Grote of Michaelskerk, Zwolle

Bariton

mijn repertoire

Bariton

Mijn repertoire

Recensies

Pagliacci (Tonio), Ruggero Leoncavallo & Il Tabarro (Michele), Giacomo Puccini, Opera Spanga 2019

“…Nog ontroerender is Marcel van Dieren, een oude bekende in Spanga…. hij is vooral aangrijpend in Il Tabarro als Michele, binnenvaartschipper op de Seine en bedrogen echtgenoot…”

Max Arian

Theaterkrant

La Cenerentola (Don Magnifico), Gioachino Rossini, Opera Zuid, 2015

“…Bariton Marcel van Dieren bewees als boze stiefvader zijn komische acteertalent, waaronder zijn spetterende dictie geen moment te lijden had…”

Joep Stapel

NRC Handelsblad

Madama Butterfly (Sharpless), Giacomo Puccini, Robeco Zomerconcerten Concertgebouw, 2012

“…Bij de mannen was Marcel van Dieren als Sharpless absoluut in topvorm en zijn krachtige bariton straalde genegenheid uit voor de tragische Cio-Cio-San…”.”

Hans van Verseveld

Operamagazine

Werk

Foto’s

video’s